Hej och välkomna till min blogg! Här skriver jag om mina hobbies och lite allmänt ibland! Om ni gillar den tycker jag det är kul om ni lämnar en kommentar.

måndag 28 mars 2011

Frsky hack MX-16s komplett guide!



Jag har länge velat byta till 2.4GHz men har inte haft råd så nu när ett väldigt prisvärt alternativ kommit ut på marknaden så bestämde jag mig för att hacka in en Frsky 2.4GHz modul med telemetri i min Graupner MX-16s som jag förövrigt är väldigt nöjd med! Plus att jag ville kunna byta mellan 35MHz och 2.4GHz och för att kunna göra det så köpte jag en två polig brytare som ska användas för att byta mellan dom två frekvenserna. Och efter lite forskning så kom jag fram till att följande kopplings schema skulle funka!


Och så vidare till inkopplingen jag skruvade av bakstycket och sen försökte jag hitta ett ställe att sätta modulen på. Det är tyvärr ganska ont om plats i MX-16 radion men till slut fick jag in den i ett hör och efter att kontrollerat att det gick att få på bakstycket var det dags att gå vidare!

Och då är det dags att bestämma vart brytaren ska sitta och jag valde att ha den så långt borta från fingrarna som möjligt för att inte kunna bryta av misstag!


Och när jag hittat en bra plats fick jag modifiera lite för att den skulle passa!


Sen mätte jag för att veta hur stort hål jag skulle borra!


Sen var det bara att borra jag måste erkänna att det tog i mot lite att borra ett hål i min fina radio ;-) men man får komma ihåg att det är för en god sak :-D

Här Kan ni se undersidan av brytaren! och stiften jag ska löda in plus kabel och signal kabeln (PPM) från både 35MHz kortet och 2.4GHz modulen.

Nästa steg blir att fastställa vilka kablar i radion som ska klippas! Och dom hittar vi på 35MHz kortet som sitter ovanpå antennen! Och det är tre stycken kablar som har färgerna RÖD, GUL och SVART!


Nästa steg blir att ta reda på vilken som är vilken men normalt så bör RÖD vara plus och SVART minus och då återstår bara den GULA och den bör då vara PPM signalen! men för att vara på den säkra sidan mäter jag med min multimeter men var försiktig när du har batteriet i och radion öppen så du inte kortsluter något med mät stickorna!

Mellan den röda och den svarta ska du ha samma volt som du har mellan batteriets plus och minus pol omkring 9-10 volt. Och om du mäter mellan den gula och den svarta ska du inte vara i närheten av samma volt och då kan man vara ganska säker på att den är PPM signalen!


Så när det är fastställt tar du ur batteriet igen. Sen är det dags att ta fram avbitartången, lödkolven, krympslang och lite extra kablar. och sen klipper du av alla tre kablarna försök att göra det en bit bort från kontakten så du har plats att skala och löda utan att vara för nära kontakten!

Sen valde jag att löda sladdar på brytaren först ganska långa bitar för att kunna klippa dom senare i lämplig längd.


Och passa på att sätta på krympslangen innan du löder andra ändan av sladdarna :-)


Sen är det dags att löda in modulen enligt kopplings schemat i början av guiden! Denna delen av projektet är den man ska vara extra noggrann med och låta det ta den tid det tar för det är lätt att ha sönder saker i radion eller att löda ihop fel sladdar. Jag lossade 35MHz kortet för att få lite bättre plats!


När du sedan löder finns det några tips jag har:

  • Sätt lite krympslang på lödstativets krokodil tänder för att inte skada sladdarna!
  • Och glöm inte att sätta på krympslangen innan du löder!
  • försök att ta så lite som möjligt på det du ska löda för att undvika att förorena löd ytorna!
  • Använd en tunn koppartråd som du lindar runt kablarna du ska skarva för att få både bra kontakt och starka lödningar!
Här kan ni se ett exempel på detta!

När du har lödigt allt är det dags att hitta en plats att sätta antennen och jag valde att ha den mitt framför 35MHz antennen! jag mätte även den för att veta hur stort hålet ska vara!


Och så här blev det! Man kan även se brytaren till höger om antennerna!


Och när antennen är på plats ska man hitta någonstans att sätta bindnings knappen och omställaren för telemetri mottagarna. Så här ser den ut!


Jag valde att sätta den på baksidan för att det blev enklast så! Så jag tog en liten träbit och gjorde en mall sen gjorde jag hål i plasten och limmade fast det lilla kretskortet med brytarna och knapparna med smält lim! Och så här ser det ut på insidan!


Och Så här på utsidan!


Sen var det bara att försöka få in allt innanför skalet! och se till att inget blir klämt eller att något är i vägen för spakarna på insidan! Några små buntband och dubbelhäftade kuddar använde jag.


Och sen var det klart! Och här är en bild före hackningen!


Och en efter!

tisdag 22 mars 2011

HOBBY: Helios f3a

HOBBY: Helios f3a: "Nu har jag fixat materialet som behövs för att bygga vingarna! Fattas framkants list bara! har ju inte så mycket erfarenhet av att bygga i b..."

Detta projekt har blivit liggandes länge men sist när jag var på Techmoheda så hade han en likadan som också var kraschad. men där var vingarna hela och kroppen paj! Det var ren slump att jag såg den, jag frågade direkt om han kunde sälja den. Och jag fick köpa vrakdelarna vilket betyder att jag får ihop en komplett modell! Båda vingarna, landningsställ, motorkåpa, vingrör och cockpit!

fortsättning följer...

lördag 19 mars 2011

Nu är radion helt klar! Frsky DHT hack



Nu är den helt klar alla sladdar och knappar är inne i skalet!



Och här kan ni se vippbrytaren som man väljer 35MHz eller 2.4GHz på
och 2.4GHz antennen!



Och här är knapparna som man använder för att binda mottagarna och knapparna man har för olika telemetri inställningar! Jag blev riktigt nöjd med integreringen av dom!



Sen en närbild på dom!


Nu fattas bara att komma ut och räckvidds testa alltihopa!

torsdag 17 mars 2011

Uppgraderingen är klar!



Först såg det ut så här!

Och när det var klart så här . Och jag har testat allt och det fungerar som det ska! det tog några timmar och när allt var klart så tog det någon timme till innan jag vågade koppla på strömen!

Men allt gick bra jag kommer att göra en komplett guide om hur jag gjorde men det kommer att ta ett tag att gå igenom alla bilder. :-)

och här kommer ett litet bevis på att det funkar!


onsdag 16 mars 2011

Paket från Airmedia!

Igår fick jag paket från Airmedia innehållande detta en hack modul (FS-DHT) för inbyggnad så att jag kan köra 2.4GHz i min radio och en liten 2.4GHz 4 kanalig motagare (FS-V8R4) och en 8 kanalig 2.4GHz motagare med telemetri (FS-D8R) vilket betyder att den kan skicka tillbaka information till radion om tex. höjd, hastighet och position mm.
Från vänster till höger hackmodulen, 4 kanalaren, 8 kanalaren och 2.4GHz antennen!

Detta är kontrollen till hack modulen som ska integreras så att jag kommer åt alla knappar och kan se dioderna det är nog det som kommer att bli svårast att få till snyggt! Förslag är välkomna!

Detta är hack modulen man kan se summern och kontakten till den extra displayen för telemetri infon!

Baksidan tydligt märkta kablar och anslutningar det gillar vi.


Fyrakanals mottagaren är verkligen pytteliten och jätte lätt men det bästa är nog den lilla antennen bar några centimeter lång!


Åttakanalaren är av mer vanlig storlek men även den har korta antenner men det är två istället för en och här kan ni även se ingången för extra telemitri sensorer.


måndag 14 mars 2011

Snabba svar!

Jag fick snabbt svar på min förra fråga!

Och svaret jag fick var detta Citat: "Nej nej o nej...

Njaa, så farligt var det inte,,,, istället för att du har ppm kopplad hela tiden, ha jorden (-) kopplad hela tiden ihop, och kör in ppm signalen till switchen, annars kan den driva iväg om du har otur och skapa massa skumma fenomen.." Slut citat



Så här kommer ett nytt försök vi får se vad dom säger!

Fortsättning följer...

Hur ska jag koppla...


EDIT: "Så här ska man inte koppla!!! Utan rätt koppling kommer i nästa inlägg"

Jag stod i trappan och väntade på brevbäraren när han kom som ett barn som väntar på Tomten. Men jag fick gå in tomhänt :-( inget paket idag heller men så är det väl med snigelpost ;-)

men under tiden har jag knåpat ihop ett kopplings schema för att kunna kolla med dom på svensktmodellflyg.se så att jag inte gör fel. vad tror ni förstår man hur jag menar? "2 pol till till" är alltså en 2 polig vippbrytare som jag ska ha för att byta mellan 35MHz och 2.4GHz.


Väldigt fin bild iaf :-P

lördag 12 mars 2011

Radio undersökning!

Klicka på bilden för förstoring!

Med hjälp av folket på Svensktmodellflyg försöker jag ta reda på vilka kablar som är vad i min radio för at kunna löda in hack modulen för 2,4 här håller jag på att mäta upp strömkablarna!

fredag 11 mars 2011

Radio hack FrSky 2.4GHz

Ja då är hackmodulen på väg hem och jag har tänkt att jag ska lyckas koppla ihop det själv jag vill koppla det med en omkopplare så jag kan behålla 35MHz och byta till 2.4 när jag behöver ;-) Jag öpnade radion innan och jag tror att jag har hittat sladdarna som man ska kapa men är inte riktigt säker så jag kollar med killarna på svensktmodellflyg innan jag kapar något



Som ni ser fins det mycket sladdar att välja på O_o




Men jag är rätt säker på att det är dessa tre ni ser i mitten av bilden den röda, gula och svarta frågan är bara vilken som är vilken?



Och här är en bild på knappen som som ska byta mellan 35MHz och 2.4GHz

torsdag 10 mars 2011

Uppakning av Pelikan BETA 1400

Ja då har jag öppnat paketet ;-) Det är alltså en BETA 1400 med en spännvidd på 142 cm och en flygvikt på 650-720 gram. Detta ska alltså bli mitt FPV flygplan. Jag har ju sålt lite gamla R/C saker för att finansiera mitt FPV bygge :-)



Det kom delvis monterat med 4 st servon och en borstlös motor med fartreglage
här är alla delarna utlagda dom låg väl förpackade i kartongen och inplastade!



Här ser ni linkaget till skevrodret det är ett servo i varje vinge så jag kommer att kunna mixa in flapps vilket är bra så jag kommer kunna flyga ganska långsamt!



Fartreglaget och lite sladdar under cockpitten och förövrigt ganska gott om plats för alla FPV utrustning och batterier! ;-)



I paketet var det också med en Y-kabel till skeven, karborreband och roderhorn.



Och här en bild på motorn vi får se om den orkar med all extra utrustning eller om jag kommer att behöva byta ut den mot en bättre!


Provmontering det är ett ganska stort plan mitt största och mitt första köpta innan har jag bara flygit hemma bygda depronplan.




Nu väntar jag bara på min Hack modul för 2.4Ghz och mottagare sen ska jag börja bygga ihop min FPV setup visserligen fattas det några komponenter så som en skärm och några lipo ackar och lite annat smått och gott men fortsättning följer...

Paket från HAB :-D


idag kom planet från HAB som jag ska ha som FPV plan. Men jag tänker inte öppna det fören i kväll när min dotter somnat så jag får lite lugn och ro ;-)

Fortsättning följer...

tisdag 8 mars 2011

Första FPV testet!

Har inte skaffat något lämpligt plan ännu men det är på gång. Men undertiden fick det bli lite FPV körning med bilen i lägenheten. Kameran framme i nosen på bilen. sen kopplade jag in mottagaren på tv:n och körde några varv i lägenheten. Riktigt skoj faktiskt :-D

Jag har sålt lite mer saker så jag ska lägga en beställning på ett plan så fort jag har bestämt mig för vilket jag vill ha och så blir det en 2,4 hack modul till min radio för lite bättre räckvidd.



måndag 7 mars 2011

Aeronautikhobby.com Is the Shit! :-)


Idag fick jag min nya kamera helt otroligt vad snabbt och smidigt det gick! Jag fick sakerna i Onsdags kopplade ihop det och fick inte kameran att funka :-( Så jag mailade http://aeronautikhobby.com och fick snabbt hjälp med felsökning men tyvärr så funkade den inte. Så då bad han mig att skicka in den så i torsdags skickade jag tillbaka den och idag måndag fick jag den nya och den funkade klockrent :-D Det är vad jag kallar snabb och smidig service och ihop med det trevliga bemötandet så kan jag varmt rekomendera alla att handla sina FPV saker hos honom!